Nog een tip voor het voorkomen van cybercrime

Cybercrime begint een steeds kostbaarder probleem te worden voor het MKB. Iedereen kent inmiddels al termen als phishing, malware en ransomware.

Nog een tip voor het voorkomen van cybercrime

In ons vorige nieuwsbrief hadden we het over cybercrime. We horen steeds meer dat MKB problemen hebben met phising, malware of ransomware. Daarom hebben wij een PDF gemaakt met 5 essentiële cybercrime preventie tips voor het voorkomen van cybercrime. Als je deze nog niet heb gedownload kan je hier de PDF nogmaals vinden. Print deze uit en maak je werknemers attent op de gevaren.

Echter kunnen wij hier nog een tip aan toevoegen. Een die iedereen gemakkelijk kan doorvoeren en waar je weinig moeite voor moet doen. Zet automatische updates voor je windows aan of check regelmatig voor mogelijke updates. Wanneer je besturingssysteem up-to-date is maakt dit de vatbaarheid op cybercrime aanzienlijk kleiner.

Dus hierbij al onze cybercrime preventie tips op een rijtje:

 1. Controleer een link voor je er op klikt

  Beweeg je muis boven een link om te kunnen lezen of de link overeenkomt met de link omschrijving. Let hier op bewuste spelfouten om eventuele bekende merken of namen na te bootsen.

 2. Open niet zo maar een bijlage

  Wees altijd bewust bij het openen van bijlagen, ook e-mails van bekende afzenders kunnen nagemaakt zijn door slecht willende.

 3. gebruik geen onbeveiligd wifi netwerk

  Verbind niet met een onbekend of onbeveiligd wifi netwerk (free wifi, etc). Dit zet mogelijk het apparaat open voor onbekenden.

 4. Gebruik je gezonde verstand

  Soms ontvang je een mail of bericht met daarin een onbekende factuur, aanmaning of bericht dat je winnaar bent van een loterij. Wees niet nieuwsgierig maar verwijder het bericht.

 5. Ben je toch het slachtoffer van een virus?

  Verbind niet met een onbekend of onbeveiligd wifi netwerk (free wifi, etc). Dit zet mogelijk het apparaat open voor onbekenden.

 6. Houd je Windows besturingssysteem up-to-date

  Schakel automatisch updaten in of check regelmatig op nieuwe versies van windows. Wanneer je besturingssysteem up-to-date is maakt dit de vatbaarheid op cybercrime aanzienlijk kleiner.